Etninės kultūros globos taryba

Naujienos

2019-ieji paskelbti Lietuvos vietovardžių metais

2018 m. birežlio 14 d. Seimas pritarė siūlymams 2019-uosius skelbti Lietuvos Nepriklausomybės kovų atminimo ir Lietuvos vietovardžių metais.

Dėl pastarųjų atmintinų metų paskelbimo siūlymus buvo pateikusi Etninės kultūros globos taryba. 2017 m. lapkričio 8 d. Taryba kreipėsi į LR Seimo Valstybės istorinės atminties komisiją, Kultūros komitetą, Švietimo ir mokslo komitetą ir Laikinąją etninės kultūros grupę siūlydama 2019-uosius paskelbti Vietovardžių metais.

Istorinių vietovardžių išsaugojimas – vienas iš prioritetinių pastaraisiais metais Taryboje keliamų klausimų. 2017 m. birželio 5 d. Tarybos iniciatyva LR Seime vyko konferencija-forumas „Vietovardžių (išnykusių kaimų vardų) išsaugojimo, įpaminklinimo sprendimai, pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį“. Konferencijoje priimtoje rezoliucijoje teigiama:

Tradiciniuose vietovardžiuose glūdi etnologinė, lingvistinė, paleogeografinė, istorinė, kultūrinė ir kita informacija, saugotina kaip Lietuvos ir pasaulio kultūrinio palikimo dalis.

Iš gyvenamųjų vietovių sąrašo jau yra išbraukta tūkstančiai kaimų pavadinimų (tradicinių vietovardžių) – pradedant  sovietmečiu (1959–1989 m. išbraukta 5,6 tūkst.) ir baigiant šiais laikais. Kai kuriose savivaldybėse ir toliau  iš juridinės vartosenos braukiami istoriniai kaimų pavadinimai (kaimui likus be gyventojų ir trobesių, jo teritorijai suteikiamas gretimos gyvenamosios vietovės pavadinimas). Todėl pagal dabar galiojančią įstatyminę bazę grėsmė išnykti yra iškilusi dar 4000 kaimų ir viensėdžių vardų.

Kaimų ir viensėdžių senieji pavadinimai yra svarbi valstybės kultūros paveldo dalis, kurios išsaugojimu privalo rūpintis valstybė.

Mes, konferencijos-forumo dalyviai:

  1. Raginame Lietuvos Respublikos Seimą ir LR Vyriausybę sustabdyti kaimų ir viensėdžių vardų naikinimą juridiniuose dokumentuose priimant atitinkamas įstatymo pataisas.
  2. Siūlome oficialiai pripažinti vietovardžius Lietuvos nematerialiąja kultūros paveldo vertybe.
  3. Kviečiame vietovardžių – kaimų ir viensėdžių vardų – išsaugojimo ir įpaminklinimo darbą priskirti prie svarbiausių ir visuotiniausių Lietuvos valstybės šimtmečio atkūrimo sukakties minėjimo programos darbų, numatant tų darbų tąsą ilgalaikėse LR Vyriausybės fiksavimo, mokslinių tyrimų, sklaidos darbų programose, užtikrinant jų finansavimą.
  4. Raginame Lietuvos savivaldybių asociaciją ir savivaldybes pagal dabar galiojantį Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymą ir kitus lydinčius aktus neatidėliojant sudaryti vietovardžių (išnykusių ir esamų kaimų bei viensėdžių vardų) išsaugojimo ir įpaminklinimo komisijas.
  5. Vertiname VĮ Registrų centro kuriamą „Istorinių gyvenamųjų vietovių“ sluoksnį Lietuvos Respublikos adresų registro objektų interaktyviame žemėlapyje REGIA ir pritariame, kad jame būtų pažymėtos visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje buvusių istorinių gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos, tai laikant pirmuoju etapu sovietmečiu panaikintus kaimų ir viensėdžių vardus atkuriant de jure.
  6. Sveikiname ir skatiname archyvų, muziejų, mokslo įstaigų, leidyklų pastangas skaitmeninant senąjį rašytinį palikimą, sudarant fondų ir leidinių vietovardžių ir asmenvardžių rodykles, prieinamas  plačiajai visuomenei. Raginame valstybines mokslo ir žinybines bei visuomenines institucijas, kuriant ir tvarkant interaktyvias rašytinių duomenų ir grafinės informacijos duomenų bazes bei svetaines, formuoti integralią sistemą ir taisyklingai vartoti vietovardžius bei tiksliai žymėti jų vietas.
  7. Kviečiame savivaldybių, seniūnijų, bendruomenių atstovus dalyvauti įpaminklinant vietovardžius, laikinais ar ilgalaikiais informaciniais ženklais pažymint esančio ar panaikinto kaimo pavadinimą kaimų vietovėse, prie kaimų senųjų kapinių ar kitose su kaimais susijusiose vietose.
  8. Skatiname vietos bendruomenes įpaminklinant vietovardžius meninėmis priemonėmis rodyti tinkamą pagarbą vietos tarmei, tokiu būdu praturtinant bendrinę kalbą ir išsaugant etnografinių regionų savitumą ir patrauklumą.
  9. Kviečiame į kaimų vietovardžių įpaminklinimo darbą įtraukti rajonų mokyklų bendruomenes, vietos tautodailininkus, kūrybingai naudoti technologijų, pilietinio ir neformaliojo ugdymo pamokas, o vietovardžių daugialypę vertę ir prasmę pasitelkti rengiant pažintines krašto keliones.

Taryba džiaugiasi, kad 2019-uosius paskelbus Lietuvos vietovardžių metais atsiras galimybių atkreipti visuomenės dėmesį į istorinių vietovardžių naikinimo problemą ir ją išspręsti.  

EKGT informacija

X