Etninės kultūros globos taryba

Tarybos siūlymai dėl teisės aktų tobulinimo

2022 m. Tarybos siūlymai dėl teisės aktų tobulinimo

Taryba 2022 metais pateikė siūlymus dėl 10 teisės aktų tobulinimo:

1. Dėl Kultūros centrų įstatymo naujos redakcijos projekto – EKGT 2022 m. kovo 10 d. raštu Nr. S-47 „Dėl Kultūros centrų įstatymo pakeitimo įstatymo projekto“ kreipėsi į KM, o 2022 m. lapkričio 8 d. raštu Nr. S-156 ir 2022 m. lapkričio 21 d. raštu Nr. S-164 „Dėl Kultūros centrų įstatymo pakeitimo įstatymo projekto“ kreipėsi į Seimo Kultūros komitetą ir pateikė siūlymus nuosekliai laikytis nuostatos, kad etninė kultūra ir mėgėjų menas nėra tapatūs dalykai, bei įtvirtinti etninės kultūros centrus.

2. Dėl Lietuvos Respublikos dainų švenčių įstatymo Nr. X-1334 pakeitimo įstatymo projekto – EKGT 2022 m. vasario 1 d. raštu Nr. S-22 „Dėl Lietuvos Respublikos dainų švenčių įstatymo Nr. X-1334 pakeitimo įstatymo projekto derinimo“ pateikė KM, o 2022 m. rugsėjo 30 d. raštu Nr. S-127 „Dėl Lietuvos Respublikos dainų švenčių įstatymo Nr. X-1334 pakeitimo įstatymo projekto“ pateikė Seimo Kultūros komitetui siūlymus tobulinti įstatymo projektą.

3. Dėl Muziejų įstatymo pakeitimo įstatymo projekto – EKGT 2022 m. birželio 13 d. raštu Nr. S-91 „Dėl Lietuvos Respublikos muziejų įstatymo pakeitimo įstatymo projekto“ pateikė siūlymą KM tobulinti įstatymo projektą.

4. Dėl Lietuvos kultūros tarybos administruojamomis lėšomis finansuojamų projektų teikimo gairių – EKGT 2022 m. balandžio 11 d. raštu Nr. S-63 „Dėl Lietuvos kultūros tarybos administruojamomis lėšomis finansuojamų projektų teikimo gairių ir ekspertų atrankos“ pateikė siūlymą Seimo Kultūros komiteto pirmininkui V. Juozapaičiui, Kultūros viceministrams D. Urbanavičienei ir A. Vilčinskui, LKT pirmininkei A. Pakarklytei tobulinti gaires ir etninės kultūros ekspertų atranką.

5. Dėl Vietos savivaldos įstatymo projekto – EKGT 2022 m. balandžio 28 d. raštu Nr. S-77 „Dėl siūlymo keisti etninės kultūros atžvilgiu savivaldybių funkciją iš savarankiškos į valstybės deleguotą“ ir 2022 m. gegužės 19 d. raštu Nr. S-85 „Dėl Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo Nr. I-533 pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIVP-1580 papildymo“ pateikė Seimo VVSK siūlymą papildyti Vietos savivaldos įstatymo 7 straipsnyje pateiktą valstybinių (valstybės perduotų savivaldybėms) funkcijų sąrašą nauja funkcija: „Pilietiškumo, patriotiškumo ir tautinės savimonės ugdymas, etninės kultūros ir vietos tradicijų globa, kultūros paveldo (nematerialaus ir materialaus) apsauga“.

6. Dėl Lietuvos Respublikos sporto įstatymo projekto – EKGT 2022 m. kovo 1 d. raštu Nr. S-45 „Dėl etnosporto įtraukimo į Lietuvos Respublikos sporto įstatymą“ pasiūlė ŠMSM įtraukti į įstatymo projektą etnosporto sąvoką ir kitas nuostatas dėl etnosporto reglamentavimo ir rėmimo.

7. Dėl Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymo – EKGT 2022 m. balandžio 4 d. raštu Nr. S-58 „Dėl kreipimosi“ pasiūlė Lietuvos Respublikos Prezidentūros kanceliarijai šiame įstatyme ir kituose teisės aktuose įtvirtintą etnografinio regiono pavadinimą Suvalkija (Sūduva) keisti į pavadinimą Sūduva, arba bent Sūduva (Suvalkija), o Lietuvos bankui pasiūlė keisti proginės monetos Suvalkija pavadinimą į Sūduva.

8. Dėl Studijų krypčių ir krypčių grupių, pagal kurias vyksta studijos aukštosiose mokyklose, sąrašo (patvirtinto Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2016 m. gruodžio 1 d. įsakymu Nr. V-1075) – EKGT 2022 m. balandžio 7 d. raštu Nr. S-60 „Dėl etnologijos ir folkloristikos studijų krypties grąžinimo“ pasiūlė ŠMSM įrašyti atskirą Etnologijos ir folkloristikos studijų kryptį į Studijų krypčių sąrašą.

9. Dėl Vyriausybės nutarimo „Dėl Klaipėdos krašto metų minėjimo 2023 metais plano patvirtinimo“ projekto – EKGT 2022 m. vasario 9 d. raštu Nr. S-24 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl Klaipėdos krašto metų minėjimo 2023 metais plano patvirtinimo“ projekto derinimo“ pasiūlė KM papildyti projektą Klaipėdos krašto kultūrinį savitumą parodančiomis veiklomis, kurias pasiūlė įvairių Tarybos sudėtyje esančių institucijų ir organizacijų atstovai.

10. Dėl Saugomų teritorijų valdymo sistemos pertvarkos, kurią parengė AM – EKGT 2022 m. sausio 26 d. raštu Nr. S-19 „Dėl Saugomų teritorijų valdymo sistemos pertvarkos“ pasiūlė Vyriausybei ir AM atlikti išsamesnius tyrimus dėl pertvarkos poreikio ir iš esmės tobulinti jos modelį įvertinant įgyvendinimo pasekmes, o jei ir toliau bus vadovaujamasi siekiu stambinti ST direkcijas etnografinių regionų pagrindu, būtina užtikrinti naujo modelio suderinamumą su etnografinių regionų savitumo išsaugojimu. 

X